Onnen omput



Sain ystävältä kassillisen herkullisia omenoita. Kaikkia ei jaksanut rouskia, joten kuutioin osan pakkaseen ja osasta tietysti leivoin! Kaura-omenapaistos on klassikko, joka hurmaa jokaisen. Omaani laitan

     6        omenaa
     2-3 tl  kanelia

     Päälle:

     100 g sulatettua voita tai juoksevaa margariinia
     1½ dl sokeria (laitan yleensä ruoko- tai intiaanisokeria)
     2½ dl kaurahiutaleita

Paistetaan 200 C n. 30 min.

Tein myös järjettömän hyvää omena-marenkipiirasta, joka katosi ennätystahtia jääkaapista.


        Omena-marenkipiiras


10 dl omenakuutioita
½-1 dl vettä
2 rkl voita
2 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia

Taikina

150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
2 dl omenamehua tai kermaa

Marenki

4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

1. Kuumenna omenakuutioita vesitilkan kanssa kattilassa, kunnes ne pehmenevät hiukan. 
2. Lisää kattilaan voi, fariinisokeri ja kaneli. Sekoita ja anna maustua hetki. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä. 
3. Valmista taikina. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita hiutaleisiin jauhot ja leivinjauhe. Lisää hiutaleseos ja neste taikinaan. Sekoita.
4. Laita irtopohjavuokaan leivinpaperi. Lusikoi taikina vuokaan ja levitä omenakuutiot päälle. Paista piirasta uunin keskitasolla 175 asteessa n. 45 min. 
5. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita sokeri vaahtoon vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on napakkaa. Kun piiras on kypsä, levitä marenki sen päälle. Nosta uunin lämpö 220 C ja paista piirasta keskitasolla, kunnes marenki saa hieman väriä, n. 7 min. 
6. Nautiskele.



Piirasta voi varioida haluamallaan tavalla. Gluteenittoman siitä saa vaihtamalla vehnikset gluteenittomaan jauhoseokseen ja puhtaaseen kauraan. Tällä kertaa tein niin ja ihanaa tuli. Niin, ja vaihdoin omppumehun appelsiinimehuun, kun sitä sattui olemaan kaapissa. Maidottoman version saa käyttämällä mehua ja vaihtamalla voin kasvirasvaan. 

Omenia tulee tänä vuonna paljon ja olisi mukavaa keksiä niistä uusia juttuja. Ehkä mieluummin joku suolainen jutska tai ruoka seuraavaksi...

Kommentit

Suositut tekstit