Ristiin rastiin

Olen leiponut omenapiirakkaa kymmenillä eri tavoilla. Suurin osa ohjeista on ihania. Välillä käy niin, että tekee mieli ihan tiettyä piirakkaa, mutta ei enää muista millä ohjeella sen tekikään. Yksi syy koko blogin perustamiseen oli se, että laittaisin talteen mitä olen milloinkin kokannut ja leiponut. Olen säästänyt valtavan määrän reseptejä eri lehdistä ja kavereilta. Lisäksi rakastan ruokakirjoja, joita niitäkin löytyy aika monta keittiön hyllystä. Vaikka olen kehitellytkin tapoja järjestää ohjeita, ei haluttu resepti välttämättä aina löydy heti. Tässä siis viime viikolla leipomani omenapiirakan ohje. Taisi maistua muillekin, koska hävisi yhdessä iltapäivässä.

Apple pie


Taikina
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
175 g voita
3/4 dl vettä

Täyte
800 g omenoita
1 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 rkl maissitärkkelystä
2 1/2 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1 pienen sitruunan kuoriraaste

Voiteluun
1 muna

Yhdistä taikinan kuivat aineet. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää lopuksi vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Suojaa kelmulla ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

Valmista sillä aikaa täyte. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä täytteen muut aineet ja sekoita ne omenaviipaleiden kanssa. 

Jätä taikinasta 1/3 päälle tulevaa ristikkoa varten. Kauli lopputaikina ympyräksi ja aseta voideltuun piirakkavuokaan. Muotoile reunoja vasten ja anna lopputaikinan valua reunojen yli. Levitä päälle omenatäyte.

Kauli ristikkotaikina suorakaiteeksi ja leikkaa siitä n. 1,5 cm leveitä suikaleita. Aseta suikaleet vaakatasoon piirakan päälle. Taita joka toinen suikale keskeltä kahtia ja laita keskelle piirakkaa ensimmäinen pystysuora suikale. Levitä taitetut suikaleet sen yli ja taita nyt ne vaakasuorat suikaleet, jotka äsken olivat suorina. Aseta seuraava pystysuikale. Jatka näin reunaan asti ja tee sama toiselle puolelle. Tähän varmaan löytyy netistä jostain kuvallinen ohje tai video, jos tämä sepustus on liian epäselvä. 

Tasoita piirakan reunat ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Voitele ristikko munalla ja paista piirakkaa 200 asteisen uunin alatasolla . 50 min. Suojaa tarvittaessa pinta foliolla, ettei se tummu liikaa. Tarjoile vaniljakastikkeen tai - jäätelön kera. 


Kuten kuvasta näkyy, en ole pipertäjä. Toisinaan toivoisin olevani, mutta en vaan ole. Mun suikaleet on aina eri levyisiä ja sommittelu muutenkin vähän sinne päin. Mutta ihan riittävän söpö siitä tuli. Ja maultaan muhkea. Sehän se on kuitenki pääasia!

Kommentit

Suositut tekstit