Lammas on parasta!

Yksi suosikkiruuistani on lammas, eri tavoin valmistettuna. Aina se maistuu. Huonoa villasukkakokemusta minulla ei ole. Kävi mieletön tsäkä, kun sain ostaa lihaa juuri ennen joulua tilalta, missä olin ensin nähnyt lampaiden tyytyväisinä elelevän. Suosin kasvisruokaa ja lisään sitä koko ajan enemmän ja enemmän pikkuhiljaa perheemme arkeen, mutta kyllä meillä edelleen ja jatkossakin lihaa syödään. Tätä lammasta varsinkin.


Lammaskepakot

400-500 g lampaan jauhelihaa
1 sipuli
1 dl kermaviiliä
0,5 dl korppujauhoja
1 kananmuna
1 tuore chili
puisia varrastikkuja
suolaa
mustapippuria
(savu)paprikaa
valkopippuria
currya
juustokumina


Turvota korppujauhoja kermaviilissä kymmenisen minuuttia. Voit käyttää kermaviilin sijasta myös vettä, jogurttia tai maitoa. (Ja tietysti voit korvata lampaan jauhelihan myös millä tahansa muulla jauhelihalla.) Liota puisia tikkuja kylmässä vedessä ainakin 10 minuuttia. Näin tikut eivät tummu niin nopeasti kuumassa uunissa. Valmista lihamassa sekoittamalla kaikki aineet sekaisin. Chilin voi jättää pois, jos siitä ei tykkää. Mausteita voi jokainen viskata sekaan oman makunsa mukaan. Valkopippurin kanssa kannattaa olla vähän varovainen, samoin savupaprikan. Currya, juustokuminaa ja mustapippuria voi mielestäni holauttaa vähän reilummalla kädellä. 
Muotoile massasta pötkylöitä ja laita varrastikut niiden sisään. Paista uunin yläosassa 250 asteessa n. 10 minuuttia. Käännä ja paista vielä n. 5 min. keskitasolla. Voit vaihtaa keskitasolle jo aiemminkin, jos kepakot tai leivinpaperi niiden alla vaikuttaa alkavan kärähtää. Kantsii vähän seurailla. 
Tarjoile kastikkeen ja lisäkkeen kera. Meillä tsatsikia, riisiä ja vihreää salaattia. 

Tsatsiki

2-3 dl paksua jogurttia (turkkilainen, bulgarian)
½ raastettu kurkku
2 valkosipulin kynttä puristettuina
mustapippuria
suolaa

Raasta kurkku. Valuta kurkkua ja jogurttia omissa astioissaan. Minä laitan aina isoon lasiin suodatinpussin ja tarvittaessa alle vielä palan talouspaperia, sitten valutettavat aineet suodatinpussiin ja odottelemaan. Kun suurin osa nesteestä on valunut, sekoita kaikki aineet sekaisin. Voit laittaa kastikkeen hetkeksi kylmään makujen tasaantumiseksi tai tarjoilla heti. Säilyy muutaman päivän jääkaapissa, jos jotain jää jäljelle. 



Namskis! Lampaankasvattajalle kiitos, halaus ja hurraahuuto!

Tässä vielä pari linkkiä ihaniin ruokiin, joita olen lähiaikoina tehnyt, mutta ihan vallan unohtui kuvata. Suositusvinkiksi kuitenkin kaikille sekä muistiin itselle, koska näihinkin aion palata taas joskus. Ehkä sitten kuvien kera. 



Jälkiruokasuosituksena vielä ihan minkä tahansa ruoan jälkeen (tai vaikka ihan muuten vaan) vaniljajäätelö tämän ihanan joululahjaksi saamani lakritsi-salmiakkisiirapin kera. 




Kommentit

Suositut tekstit