Lupiineja ja leivonnaisia

Viikonloppuna juhlittiin 12v. synttäreitä. Ihanan ja rakkaan taiteilijatytön juhlat. Sankari osallistui suunnitteluun ja toteutukseen jo ihan mahtavalla tavalla. Taitavat alkaa olla jo takana ne päivät, kun äiti teki lähes kaiken. Kiitos ja huokaus. Riemua ja haikeutta samassa paketissa. 

Rakastamme molemmat tyttären kanssa lupiineja. Yleensä synttäreitä juhlitaan jo aiemmin kesäkuun taitteessa, jolloin luonnonkukkia on vähemmän. Tänä vuonna juhlimme pari viikkoa "myöhässä" ja tytöt kävivät mumman kanssa keräämässä ihania kimppuja pöytiin ja portaille. Kaikessa tohinassa en tietenkään muistanut ottaa joka kimpusta kuvaa. Lupiinien lisäksi ihan suosikkeja ovat myös syreenit. Niiden tuoksu on huumaava. Juhlien loputtua istuin olohuoneeseen ihan yksin. Neuloin ja haistelin syreenin tuoksua. Minun sininen hetkeni. 





Kahvipöydässä oli monenlaisia herkkuja. Kuvissa täytekakun lisäksi omena-tuorejuustotäytteiset muffinit ja rocky road-juustokakku. Täytekakun välissä oli vadelma- ja valkosuklaamousseja.









Vadelmamousse

3 liivatelehteä
225 g vadelmia
1 dl sokeria
150 g maustamatonta tuorejuuustoa
1,5 dl kuohukermaa

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta vadelmat ja sokeri. Kuumenna pieni määrä soseesta. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan soseeseen. Sekoita loput vadelmasoseesta tuorejuuston kanssa. Lisää liivateseos vatkaten. Vaahdota kerma ja kääntele se vadelmamoussen joukkoon. 

Valkosuklaamousse

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
200 g valkosuklaata
1 tl liivatejauhe
1 rkl vettä
3 dl kuohukermaa

Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri keskenään. Sulata suklaa ja ja lisää se seokseen. Lisää liivatejauhe veteen ja anna turvota n. 5 min. Lämmitä mikrossa täydellä teholla 20 sekuntia, sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hieman. Lisää liivate seokseen. Vaahdota kerma ja lisää se varovasti käännellen seokseen. 

Nämä määrät sopivat hyvin 6 munan kakkuun. Kakun kostutin vaniljasokerilla maustetulla maidolla. 

Lisäksi tein ihanaa raparperipiirakkaa, josta unohdin tietysti ottaa kuvan... Laitan kuitenkin ohjeen tähän muistiin, koska tätä kakkua aion tehdä uudelleenkin!

Raparperipiirakka

200 g huoneenlämpöistä voita
3 dl sokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljajauhetta
1dl mantelijauhoa
3 isoa vartta raparperia
2 rkl sokeria

Sekoita voi ja sokeri vatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita tasaiseksi. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljajauhe. Lisää muutamassa erässä taikinaan. Lopuksi lisää mantelijauho ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Levitä suorakaiteen muotoiseen vuokaan (n. 29x24cm) leivinpaperin päälle. Ripottele päälle pilkotut raparperit (ei tarvitse kuoria). Ripottele vielä päälle 2 rkl sokeria ja paista  200 asteisessa uunissa n. 30 min., kunnes reunat alkavat ruskistua. Tarjoa lisänä kermavaahtoa, vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä. 

Juhliin tein piirakan gluteenittomista jauhoista ja toimi vallan mainiosti. Ihan samat suhteet. 

Tarjolla oli myös suolaisia piirakoita ja rakkaussalaattia, jota varten käsittelin kurkkuja pienellä piparimuotilla.



Ja juhlat ovat aina juhlat, vaikka kukaan ei ehtisikään silittää pöytäliinoja...




Iloa, aurinkoa sekä kukkien ja marjojen tuoksua tähänkin viikkoon!

Kommentit

Suositut tekstit