Joululahjavinkki
Tykkään ihan tosi kovasti saaristolaisleivästä, vaikka kestosuosikkini onkin "ihan tavallinen" ruisjälkiuunileipä. Muutkin tummat leivät maistuvat, Virosta ostan aina makeaa ja ihan mahtavaa mustleipää. Minusta olisi ihana sanoa, että leivon kaikki perheemme leivät itse, mutta en todellakaan ehdi. Sitä paitsi leipominen on minulle harrastus ja hermolepoa. Jos pitäisi jatkuvasti olla leipälaatikon vajetessa leipomassa lisää, tulisi siitä varmaan stressi. Elämässä riittää stressinaiheita muutenkin, vaikka kaikkein kovin stressaaja en taida ollakaan.
Mutta siis, takas tähän saaristolaiseen. Kokeilen useimmiten jotain uutta, kun leivon, mutta tähän leipään palaan aina uudelleen. Mitäs sitä vaihtamaan, kun on varma nakki.
Mutta siis, takas tähän saaristolaiseen. Kokeilen useimmiten jotain uutta, kun leivon, mutta tähän leipään palaan aina uudelleen. Mitäs sitä vaihtamaan, kun on varma nakki.
Saaristolaisleipä
2 vuokaleipää
1 l piimää
50 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl vehnä- tai kauraleseitä
3 dl karkeita kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
n. 1 l karkeita vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Taikinaa ei vaivata ja se jää melko löysäksi. Jaa hyvin sekoitettu taikina kahteen pitkään leipävuokaan.
- Anna leipien kohota n. 2 tuntia.
- Paista leipiä 2,5-3 tuntia. Aluksi 170 C. Kun leivät ovat hyvin kohonneet ja alkavat tummua päältä, alenna lämpöä 160 C ja peitä leivät kevyesti foliolla.
Ihan mahtavaa tässä leivässä on se, että se on oikeastaan parhaimmillaan vasta pari päivää leipomisen jälkeen ja senkin jälkeen se säilyy ainakin parisen viikkoa jääkaapissa, ellei tule ennemmin syödyksi. Leivät voi myös hyvin pakastaa.
Itse tykkään kovasti ruokalahjoista. Niitä on kiva tehdä ja antaa, sekä mukava saada. Olen kuullut, että opettajat pelkäävät hukkuvansa jouluisin tavaroihin, joten heillekin tässä voisi olla yksi vinkki.
Kommentit
Lähetä kommentti