Aina on aihetta juhlaan


Meidän perheessä on jatkunut lapsuudenperheeni tapa juhlia aina, kun siihen vähänkin on syytä. Se ei tarkoita mitään suureellista eikä aina välttämättä lahjojakaan, vaan tärkeintä on kokoontua yhteen kahvittelemaan. Jotain pientä herkkua pitää aina olla. Nimipäiväni osuu aina laskiaisen tietämille, joten kestotarjoiluna ovat laskiaispullat. Se onkin ainoa kerta vuodessa, kun leivon "tavallista" pullaa. Pullaa teen itse asiassa muutenkin harvoin, mutta kun teen, ne ovat aina muuten korvapuusteja. Tänä vuonna 10.2 päästiin lisäksi juomaan Krista Pärmäkosken mitalikahvit, joten jokainen sai ainakin kaksi pullaa!



Pulla (n. 40 kpl)

Taikina

200 g voita
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1-2 rkl kardemummaa
1,5 tl suolaa
1 muna
n. 14 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sekaan. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. 

Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Olisi hyvä, jos kaikki aineet olisivat likimain tasalämpöisiä. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Jos sinulla on käytössäsi yleiskone, kannattaa antaa sen hoitaa vaivaaminen heti muutaman jauhodesin jälkeen. Jatka jauhojen lisäämistä ja viimeisien desien aikana lisää myös huoneenlämpöinen pieneksi pilkottu voi. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa taikinakulhon reunoista. 

Peitä kulho liinalla ja anna kohota noin tunnin verran lämpimässä, vedottomassa paikassa.

Jaa taikina neljään osaan. Pyöritä pötköksi ja jaa 8-10 osaan. Pyöritä pulliksi ja anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 C 10-15 min. 

Anna jäähtyä. Halkaise ja täytä kermavaahdolla sekä haluamallasi hillolla/täytteellä. Vadelmahillo on klassikko ja se, jonka valitsisin, jos aina pitäisi tyytyä yhteen. Kannattaa kokeilla kuitenkin myös esim. inkiväärihilloa ja lemon curdia. Lapsiraati äänestäisi tässä kohtaa Nutellan jatkoon. 


Täyte korvapuusteihin

150 g voita
1,5 dl fariinisokeria
vaniljasokeria
runsaasti kanelia

Jos kuitenkin päätät tehdä korvapuusteja, tässä neuvoa antava ohje täytteelle. Fariinisokerin tilalla voi toki käyttää myös tavallista valkoista sokeria tai jotain muuta tummaa, esim. ruokosokeria. 

Korvapuustit tehdään niin, että taikina jaetaan puoliksi, kaulitaan levyksi ja puolet tuosta täytteestä sipaistaan päälle. Sitten rullataan rullaksi, leikataan 16-20 pullaksi ja painetaan kevyesti keskeltä, että saadaan korvapuustille tyypillinen muoto. Ennen ystävänpäivää näin netissä hauskasti sydämeksi muotoiltuja korvapuusteja. Siinä se rulla jätettiin tavallaan vähän auki. Kannattaa kysyä googlelta, jos haluaa sellaisia askarrella. 

Kohotetaan ja paistetaan kuten peruspullakin. Muista pitää puolesi, ettei mene kaikki parempiin suihin. On muuten ihan superhyvää. Ja kotikin tuoksuu ihanalta koko päivän. Paitsi, jos ei muista olla tarkkana paistoajan kanssa. Meinaan sitten ei välttämättä tuoksu ihan niin hyvältä, Mutta toisaalta saattaapi kyllä haista vähän pidempään. 


Melkein heti perään nimppareitten jälkeen tulikin jo ystävänpäivä. Minulla on onni omistaa monta ihanaa ja rakasta ystävää ja sitten vielä kourallinen niitä sielunsiskoja, joita ilman elämä olisi kauheen paljon vaikeampaa, raskaampaa ja tylsempää. Onni, että olette! Kiitos ihan jokaisesta! Kuvassa hymyilee mun kanssa yks oikeen erikoismussukka. Sellainen, joka yleensä ymmärtää jo kulmakarvan asennosta, missä mennään. Tänään juhlittiin ystävyyttä väkräilemällä superhelpot, mutta ah niin ihanat leivokset meille ja laumalle tirskuvia himppasen nuorempia plikkoja. 

Ystävänpäiväleivokset

Pohja

4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja (tai vehnäjauhoja)
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl gluteenittomia kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 200 C. Laita syvälle uunipellille leivinpaperi. 

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. 

Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää ne siivilän läpi muna-sokerivaahtoon ja kääntele nuolijan avulla sekaisin. 

Kaada taikina pellille ja paista 6-8 min. 

Laita toiselle pellille leivinpaperi ja ripottele siihen sokeria. Kun pohja on paistunut, kumoa se sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota uunissa ollut leivinpaperi, jotta se ei jää kiinni. 

Anna jäähtyä. 

Täyte

vadelmahilloa

4 dl kuohukermaa
1 prk mascarponea tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
½ prk lemon curdia

Vatkaa kerma, sekoita vaahtoon mascarpone ja sitten lopuksi lemon curd. 

Koristelu

140g valkosuklaata
punaista elintarvikeväriä
nonparelleja

Sulata suklaa ja värjää se pinkiksi. 

Kokoa leivokset kuvien osoittamalla tavalla. Eli leivos muodostuu kahdesta sydämestä. Alapuoli täytetään hillolla ja täytteellä. Kansisydän nostetaan päälle, koristellaan valkosuklaalla ja nonparelleilla. 








Pohjaan voisi halutessaan laittaa kaurajauhojen tilalle 2 rkl leivontakaakaota, jolloin saisi suklaaleivokset. Ne voisi täyttää esim. kermavaahto-sulatettu maitosuklaa-täytteellä. Tai appelsiini-suklaatäytteellä. 

Ai niin, pakko laittaa vielä tännekin kuva, miten supersuloisen leivinjauhepurkin löysin Tokmannilta. Pienestä sitä voi ihminen tulla iloiseksi. 


Leivokset nautitaan hyvässä seurassa mukavia jutustellen. Tai jos on rankka paikka, saa toki myös marmattaa, itkeä ja olla raivona. Silloin sitä ystävää ja leivosta vasta kaivataankin. Tänään mentiin kuitenkin hymyssäsuin. Muistakaa kertoa rakkautenne läheisille! Halikaa ja pusikaa paljon! Aurinkoisia helmikuun päiviä kaikille!


Kommentit

Suositut tekstit